Lalm Håndverkssenter - Rydding i rutinene
Djevelen ligger i detaljene. Lalm håndverkssenter har ikke gjort avanserte grep, men aktiv jobbing med forbedring og utvikling fører til en mer effektiv produksjon og bedre lønnsomhet.
Den driftige gjengen i Lalm sentrum lager møbler med sjel. Kjøkkeninnredninger, garderober, senger, dører – og en egen spesialitet: vinduer. Gjerne restaurering av gamle vinduer til gamle hus. Som det er mange av i Gudbrandsdalen.
Orden i redskapene
Arne Christian Mæhlum (t.v.) fra Skåppå og daglig leder i Lalm håndverkssenter, Arne Sagdalen. Foto: Marit Nyhus
De startet med å se på hele arbeidsflyten og finne ut hvordan rutinene kunne forbedres. Noe av det de har gjort, er å fysisk rydde produksjonslokalet og få orden i redskapene. Når hvert verktøy har sin plass, sparer de mye tid.
– Det er jo ting vi har pratet om å gjøre i mange år, men som vi nå har satt i system, sier Sagdalen.
Etter første kontakt med næringskonsulent Live Brimi i Vågå kommune, ble Skåppå koblet på. Så var de i gang.
LEAN-metoden
Arne Mæhlum i Skåppå roser Lalm Håndverkssenter. Fra første dag har alle ansatte vært involvert, noe som har skapt en inkluderende prosess med god fremgang.
– Det er virkelig artig å jobbe med en bedrift som er så ivrige, og alle er med på møtene. Det har vært en veldig god prosess, sier Mæhlum.
De startet med å se på hele arbeidsflyten og finne ut hvordan rutinene kunne forbedres. Skåppå anbefalte dem å bruke verktøyet LEAN til dette.
LEAN-metoden er et system som kan tilpasses det meste. Det bygger opp under en kontinuerlig forbedring av ulike varianter. Det er samme system i bunnen, men rutiner og mål tilpasses hver enkelt bedrift.
Skåppå har bistått med LEAN-metoden for å etablere gode interne rutiner og arbeidsflyt. Foto: Marit Nyhus.
Bedre hverdag
Fremover jobber Sagdalen med kalkyler og automatisering av dette. En bedre måte å regne ut priser dersom det blir endringer i prosjektet, vil spare mye tid.
Arne Sagdalen og kollegaene føler de har fått en bedre arbeidshverdag med LEAN. Diskusjon rundt avvik og forbedringer er aktiv i pauser og gjennom arbeidsdagen, og arbeidet flyter lettere.
– Vi kommuniserer bedre med hverandre, forteller han.
Han og tre andre kolleger drev hvert sitt foretak under samme tak i mange år. I 2009 slo de seg sammen til ett AS, og har i dag fem ansatte. Omsetningen har økt jevnt siden oppstarten. Etter de feiret 10 år i fjor, møter de fremtiden med nye rutiner og Skåppå på laget.