Grønt skifte

skappa_kunnskapspark_suksesshistorie_gardsgrunder_01-1600x960.jpg

I nettverket Gardsgründer dyrkes bondens ideer fram til kommersielt produkt med inspirasjon som gjødsel.

Bønder har alltid vært blant Norges mest innovative næringsaktører. I pilotprosjektet Gardsgründer deltar seks gårder i Nord-Gudbrandsdalen i et nettverk der Skåppå veileder og inspirerer gründerspirer med framtidsrettede ideer hele veien fram til forretningsplan og ferdig produkt. Fjellbonde og helsesøster Kjersti Åvangen Flittie er klar i sin dom:

– For oss er Gardsgründer helt perfekt.

Kjersti Åvangen Flittie er en av mange deltakere i programmet Gardsgründer som Skåppå kunnskapspark arrangerer.

Kjersti Åvangen Flittie er en av mange deltakere i programmet Gardsgründer som Skåppå kunnskapspark arrangerer.

LORA LENGE LEVE. I 2002 kjøpte ekteparet Flittie gården Brendjord Søre Stugu på Lora i Lesja kommune. Husene hadde stått tomme siden 1970-tallet.

– Mange sa at her er det bare å ta fram fyrstikkene, minnes Kjersti Åvangen Flittie.

I dag beiter kjøttfe av rasen Charolais på i dalsidene, 10 gårdshus er restaurert fra gulv til tak og dørene slått på vidt gap for videre utvikling.

– Lora og Lesja er helt fantastisk! Vi har unike kvaliteter rundt oss på alle kanter og masse ideer om hvordan vi skal utvikle gården videre. Men veien videre er ny for oss, og sparringen vi får gjennom Skåppå og Gardsgründer er helt uvurderlig, sier Flittie:

– De stiller så gode spørsmål at det tvinger oss til å tenke oss godt om for å komme opp med svar og løsninger.

Dessuten serverer de inspirerende mat.

MIDT I MATFATET. På Gardsgründerkonferansen i Otta kulturhus kaster et hundretalls deltakere seg over ureist dølalunsj fra Gudbrandsdalsmat. Her er er varmrøkt sik fra Jotunheim Fisk. Mandelpoteter fra Sygard Forberg i Skjåk. Elgkarbonader fra Bjorli Fjellmat. Gardsost fra Avdem på Lesja. Syltetøy fra Den lille tytingfabrikken på Otta. Brød fra Bakeriet i Lom og masse andre lokale godsaker. Alt sammen smakebiter fra en spennende framtid for innovative bønder oppunder Norges tak.

– Første steg blir å få på plass baksteovn i steinfjøset, der kan vi by gjestene på både ureiste bakevarer og kjøtt. Så ser vi for oss både servering og overnatting på litt sikt, ivrer Flittie.

Men først må hun finne ut hvilket marked gården skal utvikles for.

– Hvem skal vi henvende oss til? Hva slags produkter ønsker gjestene? Hvilke historier skal vi fortelle? I slike runder er Gardsgründer og Skåppå alfa og omega.

 

PILOT. Kvalifikasjonene til prosjektleder Eldrid Rudland er det ingen grunn til å betvile. På hjemmebane driver hun sauebruk med eldre gardsbygninger under restaurering for mulig utvikling av grønn næring i framtiden. Men Gardsgründer går foran:

– Intensjonen med hele programmet var å treffe bønder som ville skape noe nytt på gardene sine ut over tradisjonell volumproduksjon. Vi var ute etter de som allerede har ideer, ressurser eller kunnskap og en sterk motivasjon. Så har vi lagt individuelle utviklingsløp og fulgt gardsgründerne over tid kombinert med samlinger på inspirerende steder som øker sjansen for at prosjektene til deltakerne blir gjennomført.

– Hvordan har tilbakemeldingene vært?

– Helt fantastiske, ivrer Rudland – før hun minner seg selv på at prosjektet ennå bare er i pilotfasen:

– Det er jo nå jobben virkelig begynner.

Fakta: Gardgründer

  • Næringsutviklingsprogram startet opp høsten 2016 av Regionrådet for Nord-Gudbrandsdalen.

  • Gründere fra seks gårder guides gjennom prosessen fra næringsidé til ferdig forretningsplan og produktutvikling.

  • Deltakerne gis «hjemmelekser», indiviuell oppfølging og deltakelse på inspirerende nettverkssamlinger.

  • Skåppå er innleid som prosjektleder i tospann med Høgskolen i Lillehammer av Regionrådet for Nord-Gudbrandsdalen

www.facebook.com/gardsgrunder

Skåppå kunnskapspark