Heidal Ysteri møter fremtida

Heidalsost, prim og rømmegrøt selger som varmt hvetebrød, og nå bygger Heidal ysteri ut produksjonslokalene for tredje gang. 

MaritNyhus-0139.jpg

Daglig leder Hege Krukhaug startet opp ysteriet på slutten av 90-tallet. Alt startet med et sterkt engasjement etter at Tine bestemte seg for å flytte sitt ysteri fra landbruksbygda Heidal. Etter oppstarten til Heidal Ysteri har det vært mye hardt arbeid, og nå bygger de driftige lokalmatgründerne ut for tredje gang.  

Ett skritt om gangen 

Men sindige gudbrandsdøler tar en ting om gangen.  

– Planene har modnes etterhvert. Over lengre tid har vi sett at vi har hatt behov for større plass, forteller Hege.  

I starten laget de den berømte formosten. Så ble det rømmegraut, og nå produserer de også en fløyelsmyk prim. Om sommeren er tømmerhuset et populært stoppested for både lokale og turister. Her serveres nystekt gjærbakst og rømmevafler, toppet med prima produkt fra ysteriet.  

 

MaritNyhus-0250.jpg

Hjelp for å realisere planene 

Vinteren 2019–2020 får det idylliske tunet midt i Heidal sentrum et realt påbygg. 240 kvadratmeter skal romme nye produksjonslokaler, lunsjrom og garderobe. Men alle kvadratmeter er nøye utnyttet, det gamle arealet blir også brukt.  

– Det er utfordrende når en bygger tradisjonell stil og skal få det funksjonelt, forteller Hege.  

For å realisere påbyggingsplanene har de hatt god hjelp av Skåppå. I over to år har de fått bistand i arbeidet med utbygging. Mye har vært hjelp til søknadsskriving – og de har fått støtte av Innovasjon Norge til utviklingen av lokalene.   

– Vi har full produksjon her, og det har vært avgjørende å få hjelp til søknadsskriving. Da slipper en gå runde på runde. Skåppå er voldsomt gode å ha på søknadsskriving, og vi kommer til å ta med Skåppå videre i arbeidet med andre ting, sier Hege bestemt. 

Lav terskel for å ta kontakt 

Hege har i dag fem ansatte, pluss sesongarbeidere om sommeren. De har produksjon store deler av året, og som daglig leder er hun også med i produksjonsarbeidet.   

– Det krever ikke mye å ta kontakt med Skåppå, en må ikke være redd for å gjøre det. Enten kommer en videre, ellers så finner en på noe annet, smiler Hege.  

 Veien til Skåppå er kort, og nettverket deres er stort. 

 – Det er dumt å ikke benytte seg av det. De sitter på mye kunnskap som du kanskje ikke har selv, sier hun.  

MaritNyhus-0180.jpg
Guest User