Oppstartstips 1/2: Ting å tenke på før du starter ditt eget selskap

Ment056.jpg

Om du går med en idé i hodet, kan det være vanskelig å vite hva man bør tenke på før man avgjør om man skal satse og starte et eget selskap eller ikke. Mange har gått gjennom dette før deg, så det er lurt å ta til deg de tipsene du kan få før du eventuelt setter i gang.

Vi har jobbet med mange som vurderer å starte sitt eget selskap, og gjort oss noen erfaringer om hva du bør tenke på før du bestemmer deg. Her er våre tips!

  1. Snakk med andre! Del idéen, bruk folk i nettverket ditt for å lufte dine tanker. Få tilbakemelding fra gamle samarbeidspartnere, tidligere leverandører og kunder. Det er mye bedre å få et kritisk blikk tidlig, og muligens negative tilbakemeldinger, når det ikke står så mye på spill, enn etter at du har investert tid og penger. To hoder (eller flere) vet stort sett mer enn ett.

  2. Test ideen på potensielle kunder. Selv om du synes ideen er knallgod, er det ikke sikkert alle andre er enig med deg. Spør dine nærmeste, familie, venner, kjente kolleger eller andre hva de synes. De må da leke djevelens advokat, og ikke jatte med for ikke å fornærme deg. På denne måten kan du få nødvendige – og gratis – korreksjoner under vegs. 

  3. Sjekk markedet. Finnes dette produktet eller tjenesten fra før? Hvor stort kan markedet være? Hvor er markedet, og hvilke kundegrupper er dette? Hvem er konkurrentene? Hvilke alternativer har dine potensielle kunder? Mye informasjon ligger tilgjengelig på nett, så her kan du gjøre en hjemmelekse. Markedspotensialet er alltid avgjørende dersom man skal skaffe finansiering. 

  4. Avklar med dine nærmeste! Det er helt avgjørende at dine nærmeste støtter deg 100 % i ditt ønske om å bli gründer. Det vil bli lange dager, kanskje trangere økonomi i en periode (og du vil bli ganske ensporet og utfordrende å leve med i starten). Det er derfor lurt å sikre at de viktigste personene er med på løpet sammen med deg!

  5. Vær ærlig mot deg selv, og finn ut hva som motiverer deg. Er det et ønske å få drive med det du elsker? Vil du bygge opp en bedrift som du skal bli rik på? Vil du løse et problem? Eller handler det om å skaffe deg et levebrød, slik at du kan ha det livet utenom jobb som betyr alt for deg? Skal du leie inn eksperter, eller gjøre alt selv? Skal du ta opp lån eller bygge stein for stein? Hvis du klarer å være ærlig med deg selv, vil det sannsynligvis bli enklere å ta de riktige avgjørelsene senere.

  6. Lag en oversikt over hvilke aktører som kan bidra. For å lykkes med et selskap er god hjelp fra andre som regel viktig, uansett om det er i form av kapital eller gode råd. Det er flere aktører som kan hjelpe i oppstartsfasen. Undersøk hvordan kommune, Innovasjon Norge, banken, andre selskaper eller bekjente kan bidra. Det er imidlertid viktig å huske at dette er ditt prosjekt, og at det er du som må gjøre jobben for å oppnå suksess.

Om du fortsatt er usikker på om du bør satse eller ikke, kan du gjerne kontakte oss i Skåppå, eller andre med erfaring for å diskutere ideen. Vi hjelper deg gjerne på vegen videre!

Guest User