Fra biologiske restmaterialer til framtidens energi
Glocal Green Innlandet AS på Øyer tar flere, nye skritt mot etableringen av en av Norges første biometanolfabrikker.
Skogens avfall blir skipets drivstoff
Markedet trenger nye, grønne løsninger, og Glocal Green Innlandet går skrittene for å realisere produksjon av biometanol på Øyer – alt basert på biologiske restråstoffer.
Deres biometanol kan benyttes som grønn energibærer for transportsektoren, og som en direkte erstatter for fossil metanol innen kjemisk industri.
Biometanol er klimanøytral, kan produseres i store volumer med enkel distribusjon, og fremstår som både den beste og nærmeste løsningen for grønt hydrogen!
Distribusjon
I et hydrogenperspektiv, har metanol svært høy energitetthet og volumeffektivitet. Som flytende væske ved normalt trykk og temperatur, kan det lagres på nærmest hvilken som helst tank. Glocal Green ser måter og muligheter i å distribuere hydrogen på en enkel måte.
Utnytter ressursene
Utnyttelse av greiner, topper og hogstavfall (GROT) fra skogsindustrien, er sentralt i Glocal Green Innlandet. I dag legges denne ressursen i de aller fleste tilfeller, igjen på hogstflata – dette utgjør hele 30% av biomassen i skogen. GROT er en enorm ressurs! Glocal Green sin utnyttelse av biomassen vil få en stor økonomisk positiv effekt for skogeiernæringen, samtidig som den er en viktig ressurs for Glocal Green:
Ca. 1,4 mill tonn råstoff er tilgjengelig fra norsk skogsindustri – bare målt i GROT
Dette bygger på en årlig tilvekst av tømmer-stammer i norske skoger, på ca. 25 mill m3 og et uttak lik ca. 11 mill m3
Intensjonsavtale med Mærsk
En av aktørene som ønsker å bruke skogens avfall som skipets drivstoff, er danske rederigigant Mærsk. De har inngått intensjonsavtale med Glocal Green – Mærsk skal bygge tolv skip som vil gå på klimanøytral metanol, med opsjon på ytterligere fire skip.
Industritomt på Øyer
Glocal Green Innlandet planlegger en årlig produksjon på 100 000 tonn flytende biometanol. Nylig har de sikret seg opsjon på en industritomt på 60 000 kvadratmeter, på det tidligere industrianlegget til sagbruket Gausdal Bruvoll. Dette eies nå av Kindlistuen & Dahl. Målet er at det i løpet av 2023 skal foreligge konkrete planer for byggingen av biometanolfabrikken.
Forskningssamarbeid med SINTEF Energi
I februar 2022 var Glocal Green Innlandet ett av to selskap som fikk innvilget en halv million fra Regionalt Forskningsfond Innlandet til et forskningsprosjekt. Glocal Green samarbeider med blant annet SINTEF Energi, om prosjektet «tekno-økonomisk analyse av biometanolproduksjon basert på skogens råvarer», som vil være et viktig steg inn mot realiseringen.
Den første produksjonsenheten som vil ha en årlig produksjonskapasitet på om lag 100 000 tonn biometanol, som tilsier ca. 80 000 tonn råstoff. Med et sterkt voksende marked for klimanøytral metanol, vil denne første enheten danne en mal for etablering av tilsvarende produksjonsanlegg både nasjonalt og internasjonalt, hvor bærekraftig råstofftilgang tillater det.
Skåppå + Glocal Green
Skåppå bistår Glocal Green Innlandet gjennom FORREGION-programmet til Innlandet fylkeskommune, og inkubatorprogrammet til SIVA. Rådgiveren fra Skåppå er Martin Stok – ta gjerne kontakt med han eller Ingvild for mer informasjon. Du kan også lese mer om Glocal Green her: https://glocalgreen.com