Gausdal Biogass – Samarbeid om en grønnere fremtid!
Biogass er en verdifull nøkkel til en mer bærekraftig fremtid, og innen 2030 har staten et mål om at 30 % av all husdyrgjødsel skal til biogassproduksjon. Vi i Skåppå er derfor stolte av å være en del av det nyskapende prosjektet Gausdal Biogass. Dette initiativet viser hvordan lokale gründere kan skape store endringer gjennom samarbeid og drivkraft. Med Skåppå som prosjektleder og et sterkt engasjement fra både næringsliv og kommune er prosjektet på god vei til å realisere et viktig anlegg for biogassproduksjon i Gausdal.
Fra idè til handling
Initiativet startet allerede i 2021, da tre bønder i Gausdal begynte å utforske mulighetene for bedre utnyttelse av ressursene på gårdene sine. Da ble idéen om biogassproduksjon født. Sammen med Norsk Landbruksrådgivning (NLR) så de på ulike løsninger i en forstudie, men den avdekket at økonomien ble en utfordring. Det var rett og slett ikke økonomisk bærekraftig å etablere et anlegg alene. Likevel holdt de fast på idéen, og nå i 2025 er de nærmere enn noen gang på å realisere målet om biogassanlegg i Gausdal kommune.
For å drive prosjektet videre tok de kontakt med oss i Skåppå, og Pål Tromsnes ble etter hvert prosjektleder. Skåppå bidro blant annet med å utforme søknader til Innovasjon Norge og næringsfondet for å få prosjektet videre til neste steg.
Samarbeid med sterke partnere
Et biogassanlegg kan ha en prislapp fra 100–400 millioner kroner. Derfor har det vært avgjørende å finne solide samarbeidspartnere. Foreslåtte løsninger har vært et samvirkeforetak eller samarbeid med flere aktører. Under dette utredningsarbeidet kom Havila inn i bildet som en aktuell aktør for utbygging. Havila deler verdigrunnlaget til Gausdal Biogass og har biogass som en av sine satsingsområder. Det ble derfor naturlig å skrive en samarbeidsavtale for å jobbe i fellesskap mot realisering av prosjektet. Gjennom prosessen har Skåppå spilt en sentral rolle i å etablere samarbeid, legge til rette for avtaler, utrede tomtealternativer og arrangere fagkvelder for gode diskusjoner og for å hente inn ny kunnskap. Vår oppgave har også vært å sikre at prosjektet holder en tydelig retning og at alle aktører jobber mot en felles visjon.
“Det har vært og er ett veldig givende oppdrag å jobbe med fremoverlente grundere som ønsker å realisere noe fremtidsrettet som kommer tilgode for hele kommunen og regionen ”
Sterk lokal forankring
Gausdal kommune har vist stor støtte for prosjektet. På en studietur til Nesset Biogass, hvor Havila allerede er involvert, deltok 10 representanter fra kommunen – inkludert ordfører, varaordfører, arealplanlegger, enhetsledere for Landbruk og Teknisk, og flere politikere fra ulike partier. Dette viser hvor sterkt kommunen har troen på prosjektet og hvilken positiv effekt det kan få for Gausdal. Ordfører Anette Musdalslien er svært begeistret for prosjektet og synes studieturen var lærerik og inspirerende, da den virkelig tydeliggjorde hva et tilsvarende anlegg kan bety for Gausdal kommune.
Samtidig jobbes det aktivt med å mobilisere flere bønder til å delta. Biogassproduksjon i industriell skala krever store mengder husdyrgjødsel – minst 100 000 tonn er målbildet i Gausdal, og derfor er det avgjørende at landbruket ser verdien i å engasjere seg.
Fra studieturen til Nesset Biogass
Veien videre
Prosjektet jobber med å sikre den rette tomten, samtidig som det arbeides mot virkemiddelapparatet for å sikre finansiering av byggingen. Enova er en viktig støttespiller i realiseringen av biogassanlegg i Norge, og deres krav til et realiseringsprosjekt innebærer mange avklaringer og forankrede prosesser som det nå jobbes med. Målet er at det innen utgangen av 2025 skal være tatt en investeringsbeslutning som gir klarsignal til å sette det første spadetaket i jorden for å bygge et biogassanlegg som vil ha stor betydning for kommunen.
Gausdal Biogass er et bevis på at gründerånd, samarbeid og lokal støtte kan skape store endringer. Med bøndene og Havila i spissen, Skåppå som drivkraft og kommunen som støttespiller legges nå grunnlaget for en grønnere og mer bærekraftig fremtid i Gausdal og Gudbrandsdalen.