Fra praktikant til fast ansatt!
Som mange unge fra bygda ble skjåkværen Ingrid Eiesar Storbråten bitt av reisebasillen, og ville ut for å utforske verden. Samtidig ønsket hun å sikre seg en utdanning som kunne gi henne glede i fremtiden. Derfor tok hun valget om å forlate idylliske Skjåk, men med seg i ryggsekken hadde hun en klar ambisjon om å vende hjem for å ta over familiegården, rustet med ny kunnskap og erfaringer som kunne komme både henne selv og lokalmiljøet til gode. Nå, ti år senere har hun opplevd alt fra rafting i Afrika til å fullføre en master i entreprenørskap og innovasjon, i tillegg til at hun er utdannet lektor fra Universitetet i Oslo. Ryggsekken er full av fantastiske opplevelser, kompetanse og innsikt- nå kan hun endelig pakke ut, Ingrid har kommet hjem!
Vegen hjem
Med en tanke om å bli lektor begynte hun å studere ett år historie før hun gikk videre på geofag. Deretter fullførte hun en bachelor i samfunnsgeografi med fordypning i bærekraft. Etter flere år med studier der hun lærte det teoretiske bak hvorfor klimaendringer skjer og hvorfor vi mennesker har så store utfordringer med å tilpasse oss, fikk hun et sterkt behov for å kunne gjøre noe med dette i praksis. Da fant hun masteren “Entreprenørskap og innovasjon”. Her fikk hun hands on erfaring med hvordan man kan finne konkrete løsninger til innfløkte problemer, og hvor mye felles møteplasser, nettverk og samarbeid har å si. I denne masteren var det også mulig å trekke inn den store landbruksinteressen i ulike prosjekter.
Masteren krevde også fire måneder praksis, der flere av hennes medstudenter dro til Houston, Texas i USA i regi av et samarbeid med skolen. På grunn av pandemien som herjet i dette tidsrommet, og stor usikkerhet om hun faktisk kunne komme seg til USA, valgte hun å rette blikket mot Gudbrandsdalen.
Første møte med Skåppå
Hun ble først kjent med oss i Skåppå gjennom «Den Smarte Grønne Dalen» konferansen, og ble fascinert av den varierte kompetansen i selskapet, og hvordan Skåppå blant annet koblet ulike næringer og aktører sammen for å skape vekst i regionen. Det åpnet øynene hennes for et svært spennende og aktivt næringsliv i Gudbrandsdalen! Da så hun en unik mulighet der hun kunne bruke sin akademiske bakgrunn med sin praktiske erfaring fra gårdsdrift. Derfor tok hun direkte kontakt for å høre om det var aktuelt med praksis hos Skåppå, og hun fikk et ja med en gang!
“– Jeg tok direkte kontakt med Skåppå, og de var på med en gang. De viste stor interesse og velvilje, og la til rette for at jeg kunne bidra på reelle prosjekter, ikke bare observere, forteller Ingrid. ”
Gjennom fire måneder som praktikant fikk Ingrid jobbe med varierte oppgaver, blant annet Gardsgründer-programmet som traff henne personlig. Ingrid vil nemlig være den niende generasjonen som tar over gården hun kommer fra, der det i dag er drift med kashmirgeiter, sau og utegris.
– Jeg vinklet mange av studieprosjektene mine mot landbruk fordi det engasjerer meg veldig. Gjennom praksisen fikk jeg et annet syn på hvordan teori og virkelighet henger sammen. Jeg fikk konkrete erfaringer som gjorde meg mer trygg på meg selv i fagmiljøet, sier hun.
Under praksisperioden trivdes Ingrid svært godt med arbeidsoppgavene i Skåppå, og hun fant seg godt til rette i Skåppå-gjengen. Derfor valgte hun å forme resten av utdanningsløpet for å få muligheten til å ta med seg relevant kompetanse tilbake til selskapet i fremtiden. Selv om lektordrømmen ble lagt på hylla, og forettningsutviklerdrømmen var født, valgte Ingrid likevel å ta et avsluttende år med PPU- praktisk pedagogisk utdanning og avsluttet dermed utdanningen som både lektor og forretningsutvikler. Det var viktig for henne å ta med seg relevant kompetanse også fra dette.
“Jeg så hvor viktig pedagogikken var for å kunne utvikle kompetanse innenfor det å fasilitere workshoper og skape trygge samarbeidsmiljøer. Jeg synes det er kjempespennende å jobbe med effektive arbeidsverksteder der man på kreative måter finner treffende og konkrete løsninger på store og små utfordringer. Pedagogikken gav meg flere verktøy i verktøykassen som jeg kunne kombinere med metodikker som Design Thinking, medarbeiderdrevet innovasjon, Lean Startup og lignende fra masteren,” forteller Ingrid.
Under studietiden fikk hun også deltidsjobb hos Innovasjon Norge der hun jobbet med prosjektet «En vei inn» som er en løsning som sørger for at gründere og bedrifter enklere finner riktig hjelp og støtte på sin utviklingsreise.
Full sirkel – tilbake til Skåppå
Med målrettet arbeid og verdifulle erfaringer returnerer Ingrid som fast ansatt i Skåppå, og jobber nå som bedriftsrådgiver! Hennes første prosjekt er nettopp Gardsgründer - det samme prosjektet hun fikk sitt første innblikk i som praktikant.
– Det føles som å komme full sirkel. Jeg trivdes utrolig godt i Skåppå, og nå gleder jeg meg til å kunne bidra på en mer langsiktig måte. Jeg har fått verdifull erfaring gjennom jobben i Innovasjon Norge, der jeg har jobbet med å svare på henvendelser som kom inn, produktutvikling og hatt innsyn i virkemiddelapparatet i Norge. Nå får jeg kombinere dette med min lidenskap for landbruk, bærekraft, prosessledelse og bedriftsutvikling, sier Ingrid.
En inspirerende reise
Ingrids vei fra praktikant til fast ansatt viser hvordan en praksisplass kan være starten på en karriere. Hun fikk ikke bare verdifull arbeidserfaring, men fant også en arbeidsplass som matchet hennes verdier og interesser. Vi er utrolig glade for at Ingrid har funnet vegen tilbake til Skjåk, og vil jobbe aktivt for hele regionen med resten av oss i Skåppå.
– Skåppå er en arbeidsplass med ja-mennesker, som inkluderer, utfordrer og omfavner nye mennesker. Jeg håper mange gode samarbeid, og ser frem til å være en del av Skåppå-familien i lang tid fremover, avslutter hun.