Den smarte grønne dalen - program for DALEN
Hva er nøkkelen til gode og levende lokalsamfunn? Hvordan skal vi rekruttere de gode kandidatene til regionen, og sikre boligtilgang og tilbud som frister folk hit? Vi leter etter svarene gjennom den tredje og siste delen av konferansen Den smarte, grønne dalen.
I desember 2020 la Norman-utvalget frem en utredning om demografiutfordringer i distriktene som peker på noen av våre største utfordringer fremover - en aldrende befolkning og fraflytting. Dette er også en utfordring for vår region. Vi må skape gode lokalsamfunn for de som allerede bor her, men også for de vi ønsker skal bo her i framtida.
På konferansen løfter vi frem noen verktøy og inspirerende historier som Gudbrandsdalen kan la seg inspirere av, og i panelene skal vi ta en titt i glasskula:
DOGA om steds- og næringsutvikling som løser lokale utfordringer
Tor Inge Hjemdal er utdannet arkitekt og planlegger og er i dag administrerende direktør for Design og arkitektur Norge, DOGA. DOGA er et innovasjonsverktøy som skal bidra til innovasjon i offentlig sektor og privat næringsliv. Malin Kock Hansen er seniorrådgiver for satsingsområdet innovative byer og lokalsamfunn, med spesielt fokus på innovasjon i byutvikling, og hvordan samspillet mellom mennesker og teknologi kan føre til smarte og bærekraftige byer og steder.
Vi har utfordret Tor Inge og Malin på å fortelle oss om programmer og perspektiver fra DOGA som er nyttige for lokalsamfunnsutvikling. Hvem kan Gudbrandsdalen se til for inspirasjon når vi rigger oss for framtida?
Bygda 2.0 om å gjøre bygda attraktiv for de den vil tiltrekke
Bygda 2.0 er en målrettet satsing på ansvarlig utvikling av et oppgradert, urbant og attraktivt sted. De er et eksempel på hvordan landsbygdene kan øke sin attraktivitet for potensielle tilflyttere.
Roar Svenning er gründer, visjonær utvikler, sauebonde og bygdebygger med erfaring fra både sjø og land. Ingrid Langklopp er gründer og daglig leder ved Stokkøya Sjøsenter. Hun er bygdebygger med strategiske utviklingsegenskaper, og driver blant annet bakeri, kunstprosjekt og byggeprosjekter.
Vi har utfordret Bygda 2.0 til å fortelle sin historie og om de ringvirkningene de har skapt. Hvordan skaper man attraktivitet og legger til rette for levende lokalsamfunn?
Panelsamtaler
Hvordan må vi planlegge og bygge for å tiltrekke oss de innbyggerne vi ønsker oss, og skape attraktive lokalsamfunn?
Live Brimi, næringskoordinator i Vågå kommune er ordstyrer og har med seg et panel som har visjoner for hvordan Gudbrandsdalen skal løse en kjent flaskehals for tilflytting og attraktivitet – boligtilgang. Johannes B. Alme, kommunalsjef i Skjåk kommune og Arne Fossmo, ordfører i Ringebu kommune har hver sine initiativ på gang. Vågå Handelsforening ved Sigurd Rønningen har også store planer.
Hvordan må vi rigge oss for å være attraktive for framtidas arbeidstakere, og klare å rekruttere kompetanse til distriktet?
Både privat næringsliv og det offentlige har en rolle i å løfte frem spennende jobber, karrieremuligheter og tilbud som bidrar til å bygge omdømme og attraktivitet. Christoffer Biong fra Regionrådet i Nord-Gudbrandsdal er ordstyrer for panelet, og med seg har han Gunnveig W. Jacobsen fra Gudbrandsdal Energi Holding AS, Harald Sve Bjørndal, ordfører i Vågå kommune, Silje Owrenn fra Lillehammer Region Vekst og nettverket Young Professionals i Lillehammer og Gudbrandsdalen. Vi får også servert viktige fakta fra Hildegunn Nordtug hos Distriktssenteret.