Skåppå leder forskningsprosjekt om lokalprodusert grisefôr til kvalitetsgris

Gjennom de siste 3,5 år har Skåppå jobbet sammen med lokale bønder for å finne ut om krosset og fermentert lokalt dyrket bygg kan egne seg som fôr til gris. Prosjektet er finansiert av Landbruksdirektoratet. Målet er å produsere gode kvalitetsprodukter laget kun av lokale råvarer, som kan konkurrere med de beste utenlandske skinkene.

Ved å krosse og fermentere bygget, kunne man høste det tidligere, og det åpner opp for at vi kan produsere godt grisefôr i Gudbrandsdalen. Bygget gir også en særegen og god smak på skinken.

I forsøkene har vi brukt Dølagris, en utegående gris tett opp til den gamle norkse grisen. Ved hjelp av Maihaugen og Norsvin, ble det hentet fram gammelt genmateriale, som ble krysset med Hampshiregris. Denne grisen har en annen fettype enn den vanlige lyse grisen, som gir et mer eksklusivt preg over kjøttet.

IMG_20191106_143114.jpg

Langsiktig arbeid, med fokus på kvalitet.

Det er imidlertid tidkrevende arbeid. Etter 18 måneder med oppfôring, tar det omlag tre år med lagring og behandling av kjøttet, før skinka er klar.

Fra dølagrisen skal det komme ei veldig lokal skinke, basert 100 prosent på norske, og for en overveiende del lokale, råvarer. Skinka skal være et norskt, lokalprodusert alternativ til spanske og italienske delikatesseskinker som kan serveres på kvalitetsrestauranter og -utsalg.

Ønsker flere produsenter for økt samarbeid og produksjon

Nå er metoden ferdigutviklet og utprøvd, og første runde med skinke er laget. Det gjenstår imidlertid å øke produksjonskapasiteten, salgskanaler og produktutvikling.

For å utvikle det beste produktet, ønsker vi flere produsenter som kan produsere skinken og samarbeide om produktutviklingen. Resultatene fra forprosjektet er derfor åpent tilgjengelige, og alle som er interesserte i å teste metoden får tilgang til den.

dølagris.jpg

Les mer om prosjektet i gd.no og nationen.no.




Guest User