10 nye år og 4,1 millioner årlig til næringsutvikling

I en ny tiårsperiode skal Skåppå sammen med næringslivet i Lillehammer og Gudbrandsdalen skape enda mer vekst i regionen.


Verdiskaping

Torsdag 1. desember offentliggjorde Siva hvilke partnere som skal lede næringshage- og inkubatorprogrammet for neste periode, fra 2023 til 2032. 

Det siste året har Skåppå jobbet med om lag 80 bedrifter i programmene og vurdert langt flere idèer. Det har gitt bedriftene tilgang på partnere, nettverk og kompetanse

Tildelingen gjør at vi med våre 12 ansatte på ny kan ta sats og hjelpe enda flere gründere og etablerte bedrifter i hele Gudbrandsdalen. I praksis betyr det at bedrifter i utvikling som ønsker bistand nå er sikret finansiering og hjelp til dette gjennom Skåppå. 

– Sammen med næringslivet skal vi sette midlene i arbeid og utnytte utviklingsmulighetene tildelingen gir, sier daglig leder i Skåppå, Eldrid Rudland. 

 

Kompetanse og tilstedeværelse

Skåppå er tett på næringslivet og erfarer at tilstedeværelse gir resultater. 

– Fra våre kontorer i Lillehammer, Ringebu, Vinstra, Otta, Dombås, Vågå og Skjåk kan vi tilby næringslivet bistand der de er, sier inkubatorleder Martin Stok.  

Med nasjonal og internasjonal erfaring innen forretningsutvikling, prosjektledelse og bærekraftssrådgivning, hjelper vi bedriftene med å raskere realisere sine ideer og utviklingsplaner. 

– Vi er en kunnskapsrik gjeng som hver dag jobber for at den enkelte bedrift i Lillehammer og Gudbrandsdalen skal lykkes. Det er givende, sier næringshageleder, Trygve Isum. 

 

Ambisjoner

Skåppå er en sentral del av virkemiddelapparatet, og programmene bidrar til at bedriftene når sine ambisjoner. 

– Gjennom næringshageprogrammet skal vi bidra til å skape et levedyktig og fremtidsrettet næringsliv i distriktene, og gjennom inkubasjonsprogrammet til å skape morgendagens konkurransedyktige bedrifter som lykkes i internasjonale markeder. Det blir også viktig å bidra til at dette skjer på en bærekraftig måte, sier Kristin Eriksen, direktør Innovasjon i Siva.     

Sammen er vi en del av løsningen når Norge skal nå vedtatte mål knyttet til bærekraft, klima og eksport. 

– Regjeringen vil forsterke innsatsen for vekst og utvikling i norsk industri og øvrig næringsliv, blant annet gjennom sterke innovasjonsselskaper i alle fylker. Sivas næringshage- og inkubasjonsprogrammer er sentrale virkemidler for å legge til rette for vekst, omstilling og eksport for tusenvis av bedrifter i hele Norge, sier kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp).  

 

Innlandet godt representert

Skåppå er aktøren i Lillehammer og Gudbrandsdalen, i tillegg har vi sterke kolleger vi samarbeider tett med i de øvrige regioner i Innlandet; Landsbyen Næringshage, Sør-Hedmark Næringshage, Sør-Østerdal Næringshage, Valdres Næringshage, Klosser Innovasjon og Vaager Innovasjon, som alle er tatt opp i Sivas nasjonale innovasjonsprogrammer. 

Totalt skal 73 innovasjonsselskaper over hele landet lede programmene. Det gir Skåppå, og bedriftene vi jobber med, tilgang på ressurser og spisskompetanse på tvers av regioner og utenfor eget dalføre. 

– Basert på innstillingen til Siva, har Innlandet Fylkeskommune valgt å bevilge 4,1 millioner til Skåppås næringshage- og inkubatorvirksomhet, med forbehold om vedtatt statsbudsjett for 2023, Innlandet fylkeskommunes budsjett for 2023, samt politisk behandling i begynnelsen av februar 2023. Vi ser fram til endelig sluttbehandling og gleder oss til å ta sats på en ny tiårsperiode, avslutter daglig leder i Skåppå, Eldrid Rudland. 

 
 
Inkubatorleder Martin Stok, daglig leder Eldrid Rudland og næringshageleder Trygve Isum

Inkubatorleder Martin Stok, daglig leder Eldrid Rudland og næringshageleder Trygve Isum

 

Bakgrunn og fakta

Fra januar 2023 starter en ny, tiårig programperiode, som ble lyst ut i juni 2022. Det er i forbindelse med dette gjort en beslutning om opptak av 38 næringshager og 35 inkubatorer. 

  • Bærekraftig omstilling, digitalisering, vekst og økt eksport er sentrale stikkord i Sivas nye programmer.  

  • En næringshage er et innovasjonsselskap som tilbyr bedriftene tjenester som bedriftsrådgivning, hjelp til utvikling av forretningsidéer, markedsplanlegging, nettverksbygging, internasjonalisering og andre utviklingsrelaterte oppgaver til en subsidiert kostnad. 

  • En inkubator er et innovasjonsselskap, eller del av et innovasjonsselskap. Disse bidrar til etablering og utvikling av nye bærekraftige vekstbedrifter og skaper vekst i etablert næringsliv gjennom å tilby og tilgjengeliggjøre rådgiving innenfor forretningsutvikling og kommersialisering til en subsidiert kostnad. Inkubatorene skal bidra til økt eksport gjennom bistand til vekst og skalering i bedriftene. De tilbyr et faglig og sosialt miljø hvor gründere, bedrifter, akademia, FoU-miljøer, investorer og andre kobles sammen.  

  • Siva har gjennom sine næringshage- og inkubasjonsprogrammer skapt en nasjonal struktur av næringshager og inkubatorer. De som blir del av denne blir såkalte Siva-partnere, og drar nytte av topp kompetanse, utstyr, læring og kunnskapsdeling, uansett hvor i landet de holder til. Programmene bidrar til at bedriftene raskere når sine forretningsmessige ambisjoner. En sterk struktur og sterke enkeltoperatører er avgjørende for at Norge skal nå vedtatte mål knyttet til bærekraft, klima og eksport. 

 Kilde: Siva 

Hilde Kielland Mølmen